Oldalak

2012. május 28., hétfő

Elemzés: Samsung Galaxy S 3

Mit lehetne írni bevezetőnek? Ez az az eszköz, amiről minden érdeklődő hallhatott már innen-onnan, hisz hatalmas érdeklődés övezte a bemutatót, és sokan pontosan azt kapták, amit vártak. Persze voltak elégedetlenkedő hangok elsősorban a külső, majd a kijelző miatt, de ideje tisztába tenni a dolgokat. Ebben a véleményben, az Engadget által tesztelt fehér változatot láthatjátok, amely a formából adódóan a kissé nőiesebb vonalat képviseli. A Samsung által átszabott Android 4.0 dolgozik a gépen, ami immáron MotionWiz névre hallgat, és sokat megtartott az eredeti Androidos "Holo" felületből.

Hardver
                      

Kavics. A bemutatón, bőszen mutogattak egy lapos kavicsot, miszerint a "természet ihlette" ezt az eszközt, és ha jobban megnézzük valóban láthatunk némi hasonlóságot, főleg a lekerekített sarkok, és a hátlap "tenyérbesimuló" kialakítása miatt. Nem ez a formavilág fogja megváltani a világot, mondhatni teljesen átlagos, és egyáltalán nem merész, de ne feledjük hogy az igazán nagy dolgok itt a burkolat alatt vannak. A hangerőgombok, kamera, hangszóró, a haza gomb mind a megszokott helyükön terpeszkednek. A bemutató után lévő elégedetlenségi ráta ezért az átlagosságért (is) mehetett fel. Ez nem nagy probléma, akinek számít a design annak van pár merészebb ajánlat a piacon, lehet válogatni.

Ha elkapna az "Oh, ez csak egy újabb Samsung hangulat" rájössz, hogy ennek hagyománya van, amit nem szabad brutálisan megreformálni. Ez így van jól, minden gyártónak vannak védjegyei, amiket nem szívesen dob el. A sallang nélküli letisztult dizájn ebben a fehér színben még szembetűnőbb. Ha már a hagyományokról volt szó, az SGS 2 nagyon könnyűre sikeredett, ami az utód esetében is megmaradt, hisz csak 16 grammal növekedett a súly 135 grammra, köszönhetően a műanyag háznak. Ez a mai mezőnyben kiemelkedő, vegyük példának a Lumia 900-at, ami 160 grammot nyom, dacára a kisebb kijelzőnek/háznak, és az Unibody kialakításnak.
Az eszköz elképesztően vékony, mindössze 8,6 mm, ami szintén elég kiemelkedő, és itt jegyezném meg, hogy kézbevételkor simán érezni akár az 1 mm-es különbséget is, tehát ezt is felhozhatjuk a pozitív változások közé. Az viszont nagyobb öröm, hogy belefért egy 2100 mAh-es akku, mely ráadásul cserélhető ellentétben az idei trendekkel. Apropó trendek. Az eszköz kapott microSD bővíthetőséget is, ami szintén nagyon felemeli az elégedettséget nálam. Nagy üzlet lehet beépített memóriával árulni az eszközöket, bővíthetőség nélkül, de ez a megoldás sokkal barátibb, és szimpatikusabb. Hatalmas piros pont.


Az újdonság 136,6mm hosszú, és 70,6mm széles, mely még pont beleesik a telefon kategóriába, bár rengetegen nagynak fogják találni. Körülbelül akkorára sikeredett, mint egy One X, viszont nagyobb kijelzőt kapott annál. A mérnökök jó munkát végeztek. 

Összességében nincs kivetnivaló a felépítést illetően, hisz a műanyag ház rendkívül jól össze van rakva, nyikorgásnak nyoma sincs. A Gorilla Glass 2 és a karcálló műanyag hátlap hosszú életűre lett tervezve, persze ez nem jelenti azt, hogy megkarcolhatatlan.

Kijelző


A kijelzőt illetően, már írtam egy bejegyzést, tehát a kritikákba most nem mennék bele. A 4,8"-os AMOLED kijelző szépen teszi a dolgát. A fekete mély, a színek kontrasztosak. A színhűségen is sikerült faragni, már nem olyan vibrálóak, természetellenesek a színek mint az előző AMOLED kijelzők esetében. Olyannyira sikerült ez a kis javítás, hogy a színek hasonlóak lettek a HTC One X színeihez, mely LCD technológiát vonultat fel. Ez hatalmas teljesítmény a Samsung részéről. A pixelsűrűség 306ppi, azaz 1280x720 pixel, mely így részletes képet ad, és el is fedi az AMOLED kijelzők hátrányát, mint például a sávosodás. 

Érdemes lesz a Samsung ajtaját döngetni a PenTile technológia miatt? Összességében nem, hisz a nagyobb kijelző miatt eleve távolabb tartjuk szemünktől a telefont, valamint a felbontás is sokat segít, hogy elfeledtesse velünk a kijelző technológiát. Összehasonlítva a kisebb felbontású Lumia 800-al, az új Galaxy kijelzője klasszisokkal jobb, pedig mindkettő ugyanazt a technológiát használja.

Kamera


Nyers sebesség. Itt jön ki a 4 magos processzor gyakorlati haszna. Hat képkocka/másodperc, 8 megapixeles méretben, ez elképesztő sebesség. Ez jobb eredmény mint a One X-é, bár maga a kameraszoftver a HTC javára dől. A egyszerű fényképezés módban nincs lényegi késés a virtuális gomb megnyomása és a készített kép között, tehát pontosan az fog megjelenni, amit szeretnénk látni. Valószínüleg a késés 0,1 másodperc ami a gyakorlatban elhanyagolható. Ez mindenesetre megváltoztatja fényképezési szokásainkat, azaz több képet fogunk készíteni egy adott dologról, hogy majd a legtökéletesebb képet kiválasszuk ki a végén. A profi fényképészek is ezt a technikát alkalmazzák. Nincs két egyforma kép.

Persze ennek semmi értelme nem lenne, remek képminőség nélkül. Bár maga a kamera nem tartogat semmi rendkívüli meglepetést, az elkészített képek igen jónak mondhatók. Az előző modelleknek sem kellett szégyenkezni e-téren, azaz színes és éles az eredmény. A kameraszoftver rengeteg beállítási lehetőséggel operál, mint például az állítható autófókusz, különböző fényképezési módok, vagy a képtömörítés beállítása. Az elkészített képek önmagukért beszélnek, a galéria itt megtekinthető.

Megér egy misét a HDR mód is, mely elképesztően jó képeket eredményez. A HDR mód azt jelenti, hogy 3 képből összegyúr egy képet a szoftver. Csinál egy alulexponált, egy túlexponált, és egy normál képet, majd eggyé olvasztja, ami így tökéletes fényerővel, és színekkel rendelkezik majd. Mondanom sem kell, hogy szupergyorsan működik minden, hála a 4 magnak.

HDR OFF
Image
HDR ON
Az egyetlen dolog ami hiányzik, az az optika fejlesztése. A maximális rekeszérték f/2.6, ami lényegében ugyanaz mint az előző modellekben. Jóval elmarad a HTC f/2.0-ás megoldásától. Ez azt jelenti, hogy az SGS3 rosszabbul teljesít sötétebb fényviszonyok esetén, bár a gyakorlatban csak minimális képzajt tapasztalhatunk.

                       
A videófelvétel 1080p-ben történik, 30fps-el.

Teljesítmény és akkuidő

Az SGS 3 legnagyobb fegyvere az Exynos Quad processzor, ami az egyetlen kihívója a Tegra 3-nak. A zsugorodó alkatrészek világában nem csoda, hogy ez az új processzor 32nm-es technológiával készült. Csak emlékeztetőképp, a tavalyi modellekben 45nm-es technológiával készültek a processzorok, a Tegra 3 pedig 40nm-es technológiával készül. A nanométer harcot a Qualcomm S4 nyeri, ami ugyan két magot hajt, de 28nm-es technológiával csábít. Érzetre nincs is különbség, az S4, és a Tegra 3 között.
Túlságosan belemerülve a részletekbe, még egy Benchmark táblázattal szemléltetném a különbséget processzorok között. Ne feledjük, hogy a valóságban mind 3 processzor megállja a helyét, és mindegyik kiváló megoldás, a számok sokszor csak elvi kérdéseket igazolnak.



A telefon működése nagyon folyamatos, nem láthatunk egyetlen laggot, akadást, gondolkodást sem. Minden folyamatosan működik, egyébként már az elődnél sem volt ez probléma. Mindössze 25 másodperc kell a bekapcsoláshoz.
Nem hagyhatjuk szó nélkül az akku-időt sem, ami talán a legfontosabb tulajdonság sokak számára. A GSMArena már letesztelte, és ezek az eredmények születtek:
-10óra 20 perc 3G beszélgetési idő,
-5 óra 17 percnyi böngészési idő,
-10órányi videólejátszás,
- A teljes üzemidő (piszkálás nélkül) olyan 43 óra körül alakul.

A valóságban valóban nem rossz a helyzet, az Engadget szerint az egész napos nyúzás ellenére, kibírt egy napot, ami a következőket foglalta magába: energia vámpír Benchmarkok futtatása, álló, és videófelvételek készítése, HSPDA+ hálózat használata, 40perc telefonálás, böngészés, Wifi használat.
A végtelenített videó lejátszás tesztben, valahol 8,5 és 9,5 óra között kapcsolhatott ki, ami remek eredmény tekintve a kijelző méretét. Nem mellesleg ez az idő javulhat egy későbbi Firmware változattal (frissítéssel). Az akkumlátor tehát remekelt, aminek eredményei tovább hízhatnak a jövőben.

Szoftver

Image

Az új MotionWiz felület a TouchWiz folytatása lenne, mely inkább az eredeti Android 4.0 "holo" felületre épül. Ez többek között azért is jó, mert így a frissítések gyorsabban kiadásra kerülhetnek, másrészt egy elég jó felület az alap, amit nem nagyon lehet elrontani. A különbségeket emelném ki, amik eltérnek az eredeti Android felülettől. A kezdőképernyőn 5 ikon helyezkedik el, jobbszélen a menübe vezető gomb található. A lehúzható értesítési sávon felül, gyorskapcsoló gombok helyezkednek el, amiket görgetni is lehet. A futó alkalmazásokhoz nincs dedikált gomb, hanem a régi módszerrel érjük el azokat, tehát a haza gomb hosszanti megnyomásával. Ez hiba, ugyanis az "opciók" gomb helyére kerülhetett volna ez a gyakran kellő funkció. Így most egy kicsit régies, s kényelmetlen előhívása. Nem beszélve arról, hogy a külsős alkalmazás felületek már eleve tartalmaznak opciók gombot, három kis pont formájában. Ez azt jelenti, hogy 2 lehetőségünk van megnyomni a gombot, sok külsős alkalmazásban, ami pazarlás. Kicsit jobban át kellett volna gondolni ezt, mert most még elmegy így is, de egy év múlva már zavaróbb lesz. Bővebb betekintést itt nyerhettek a felhasználói felületbe, képek formájában.
Vannak extra szoftverek, melyek egy része hasznos, más része kissé parasztvakítás, de a lényeg az, hogy lehetőségünk akad használni őket.

Gesztusvezérlés: Meg kell érinteni a kijelzőt, hagyni kell az ujjunkat, majd el kell forgatni a telefont, és máris a kamera alkalmazásban kötünk ki.
Smart Stay: Pásztázza a környezetet az elülső kamera segítségével, és ha arcot vél felfedezni, a kijelző bekapcsol. Egy kis szem ikon jelenik meg, mikor keresi arcunkat.
Smart Alert: A beépített gyorsulásmérő segítségével, a telefon kézbevételekor kiírja nekünk az összes elmulasztott eseményt. (telefon, sms, e-mail...stb.)
S-voice: Ez tulajdonképp a Samsung beépített virtuális asszisztense, mint a Siri, bár nem olyan intelligens, nem olyan emberi. Ez inkább diktálásra, alkalmazások elindítására szolgál, mint sem összetett kérdések megválaszolására. Bár azt meg tudja mondani, milyen az idő kinn.
Pop Up Play: Egy vadi új funkció, amit eddig nem láthattunk. Egy kis ablakban játszhatunk le videót, akármelyik alkalmazásban vagyunk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy például böngészés közben is látszik a kis ablak, amiben megy a videó. Természetesen ezt húzhatjuk akármerre, ahol kényelmes. Sajnos Youtube klipekkel nem működik még, csak sima hardveren lévő videókkal.
50GB Dropbox tárhely.
Social Tag: A szoftver rákérdez a fényképen szereplő arcokra, majd miután beállítottuk ki-kicsoda, akkor a jövőben automatikusan megpróbálja felismerni, és bejelölni az ismerőst. Így lehetőség nyílik a galériában akár emberekre szűrt keresésre is.

Összegzés

 

Szerintem mindenki megkapta ezzel a telefonnal amire várt. Összességében egy közel tökéletes eszközről van szó, mely az extra szoftverekkel kiemelkedik a tömegből. Az összeszerelés minősége remek, a kijelzőre szintén nem lehet panasz, a méret pedig elég szubjektív dolog, de a nagyobb kijelző ellenére a házat sikerült a lehető legkisebbre venni. Az élményből a kissé laposra sikerült MotionWiz és a régi kiosztású gombok vesznek el, de még így is kifejezetten ajánlott kütyü kerekedett belőle.
Jöhet a nagy kérdés, hogy ez vagy a One X. Ebben egyénileg kell mindenkinek döntenie, hisz az SGS 3 mellett szól a legerősebb hardver, a MicroSD bővíthetőség, és a cserélhető akku, a One X mellett pedig az Unibody kialakítás, a Sense 4.0, és a remek kamera.
Aki azonban rengeteg pénzt akar költeni egy Androidos eszközre, az ne sokáig gondolkozzon. Még jövőre is simán megállja a helyét ez a hardver, a frissítések pedig érkezni fognak rá még legalább 1,5 évig, ahogy azt megszokhattuk a Galaxy S szériánál.

Via - Engadget.com

2 megjegyzés:

  1. Hú, nekem bejön ez a teló :) Árat lehet tudni?

    VálaszTörlés
  2. függetlenül: http://vip-phone.hu/samsung/galaxy_s3
    Szolgáltatóknál még nincs kinn.

    VálaszTörlés